Міжвідомчий Науково-методичний збірник
"Криміналістика і судова експертиза"
ISSN: 2786-7072 (Online); ISSN: 2786-7080 (Print)
PDF Криміналістика 65 друк новий 485 496 Завантажень: 30, розмiр: 4.3 MB

DOI: https://doi.org/10.33994/kndise.2020.65.48

Командиров О. В., Левченко О. В., Косаревська Р. О.

Проблематика технічного та юридичного опису та паспортизації об’єктів культурної спадщини України, погодження нормативної бази встановлення параметризованих показників за обліковою карткою та паспортом об’єкта культурної спадщини – ці питання підвищують свою актуальність з кожним роком. Розмежування відповідальності за збереження об’єктів культурної спадщини між гілками державних установ призводить до втрати та занепаду реставраційної школи та археологічних досліджень.

Запропонований підхід експертного поєднання чинників встановлення приналежності нерухомості до визнання їх об’єктами культурної спадщини дозволить на судовому рівні вимагати утримання цих об’єктів в належному технічному стані від власників такої нерухомості, чи повернути її у власність держави для народу України. Водночас цифровізація, сканування та створення цифрових двійників таких об’єктів, дозволить якісно зафіксувати історичні ланки розвитку їх та дослідити техногенну еволюцію на опосередкованих прикладах.

Ключові слова: BIM; HBIM; облікова картка; паспорт об’єкта; культурна спадщина; реставрація; реконструкція; реєстр; нерухома пам’ятка.