Міжвідомчий Науково-методичний збірник
"Криміналістика і судова експертиза"
ISSN: 2786-7072 (Online); ISSN: 2786-7080 (Print)
PDF Nikolyan67 Завантажень: 30, розмiр: 302.7 KB

DOI: https://doi.org/10.33994/kndise.2022.67.38

Ніколян С.А., Цаканян А.В., Андреасян Н.А., Мартиросян С.Т.

У даній статті розглядається питання про кантамінацію харчових продуктів мікроорганізмами роду Proteus, які активно розмножуються на білковому поживному середовищі, викликаючи гниття м’яса, риби та інших багатих на білки продуктів. Зазначається, що останнім часом в об’єктах громадського харчування часто трапляються випадки токсикоінфекцій, спричинені присутністю саме даних бактерій.

У статті звертається увага на те, що гостра кишкова інфекція, що протікає за типом гастроентериту, гастриту або коліентериту, у дітей раннього віку, особливо зі зниженим імунітетом, протікає важче, супроводжуючись симптомами токсикозу, що іноді призводить до ускладнень аж до гемолітичної тромбопенії, гострої ниркової недостатності тощо.

У статті наведено статистичні матеріали, отримані в ході виконаних у відділі експертиз харчових продуктів та напоїв судово-експертних досліджень, які дозволяють резюмувати значущість посилення контролю за проведенням загальносанітарних заходів та профілактичних заходів в об’єктах громадського харчування, зокрема дитячих установах та стаціонарах.

Ключові слова: Proteus spp., патогенність, харчові отруєння, експертиза харчових продуктів, м’ясопродукти.