Основні принципи та підходи при визначенні вартості ювелірних виробів у судово-товарознавчих експертизах - Архипов, В.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2014)
Розглянуто основні принципи, що відображають соціально-економічні фактори та закономірності формування вартості майна, а саме: попиту та пропозиції, зміни, найкращого та найефективнішого використання, внеску, конкуренції, відповідності. Наведено коефіцієнти зносу ювелірних виробів. Запропоновано алгоритми визначення вартості ювелірних виробів для різних методичних підходів оцінки та для ексклюзивних виробів при проведенні судово-товарознавчих експертиз.