До питання визначення продукції як порнографічної: у комплексі або без використання спеціальних знань - Журавльова, Маргарита; Хамула , Дмитро (Криміналістика і судова експертиза, 2023)
Автори статті аналізують складність проведення комплексної психо лого-мистецтвознавчої експертизи через призму постановки питання про доречність залучання мистецтвознавців у проведення досліджень по вияв ленню порнографії у тих випадках, коли остаточне вирішення експертного інтегрального питання виходить за межі простої порнографії, задля вияв лення якої не потрібні спеціальні знання, а лише тоді, коли постає питання можливого відношення певних зображень до світової культури