Перспективні напрямки розвитку криміналістики в Україні та світі - Перцев, Р. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
Розвиток науки і техніки позитивно впливає на розкриття та розслідування злочинів. Все ширше використовуються спеціальні знання з різних галузей науки у формі судової експертизи для з’ясування обставин, які підлягають доведенню у справах та перебувають у провадженні органів досудового слідства або суду. Використання криміналістичних знань на різних стадіях кримінального процесу набуває особливої актуальності у зв’язку з необхідністю гармонізації кримінального процесуального механізму та впровадження в нього міжнародних та європейських стандартів. Для подальшого розвитку криміналістики, збільшення розкриття злочинів, а також протидії злочинності, потрібно розглянути наступні аспекти: Створення правової платформи для поповнення вже існуючих криміналістичних обліків (ДНК-профілів, відбитків пальців) новими видами, такими як фіксація райдужної сітківки ока, відео-комп’ютерне розпізнавання людини по зображенню обличчя і манері руху, а також розробка стандартів конфіденційності зберігання інформації. Застосування останніх передових досягнень в області криміналістичної техніки, розробка нових криміналістичних методик дослідження різних об’єктів і адаптації їх до потреб конкретної криміналістичної діяльності. Впровадження та розвиток такого поняття, як криміналістична розвідка в досудовому розслідуванні дозволить - максимально ефективно використовувати інформацію, отриману з місць події, - скоротити час обробки отриманої інформації шляхом розвитку інтелектуальної технології, - створить платформу для співпраці між підрозділами досудового розслідування для оперативного обміну інформацією та більш повного використання всіх доступних ресурсів для впізнання злочинця, розкриття злочинів та подальшої передачі справи в суд. Безумовно, розвиток криміналістики є важливим і пріоритетним напрямком для вчених та експертів у цій галузі, заслуговує на увагу і вивчення цього напрямку.