Еволюція нормативного регулювання освідування - Лук’янчиков, Є.; Петряєв, С. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
У статті аналізується розвиток нормативного регулювання інституту освідування, починаючи з Литовських статутів і до сьогодення. Наголошується, що на різних історичних етапах освідування, в основному, розглядали як різновид огляду з притаманними йому методами та прийомами. Специфіка обумовлювалася предметом огляду – тіло живої людини. Разом із тим, звертається увага на те, що інколи освідуванням називали огляд предметів і трупа. До завдань освідування відносили не тільки встановлення певних обставин прийомами огляду, але й проведення відповідних досліджень для встановлення властивостей людини.