Судово-експерте дослідження лісоматеріалів хвойних порід - Хох, А.; Звягінцев, В. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
На даний час одним з найважливіших напрямків діяльності державної установи «Науково-практичний центр Державного комітету судових експертиз Республіки Білорусь» є дослідження рослинних об’єктів з використанням дендрохронологічного аналізу. На підставі найбільш значимих результатів розроблені методичні рекомендації щодо вивчення лісоматеріалів дендрохронологічним методом у судово-ботанічній експертизі, а також автоматизоване робоче місце «DendroExp» для вимірювання ширини однорічних шарів. Відомо, що дендрохронологічний аналіз має важливе значення при дослідженні правопорушень в Білорусі, пов’язаних із незаконним лісокористуванням (руйнування деревини, незаконна заготівля лісу, фальсифікація з лісоматеріалом та ін.), а також з негативним антропогенним впливом на об’єкти рослинного походження. Метод базується на наступних принципах: – річне утворення чітко визначеного однорічного шару дерев, що виростає в межах зони середнього та холодного клімату; – строга індивідуальність радіаційного приросту кожного окремого взятого дерева; – синхронна зміна ширини однорічних шарів дерев, що виростають у межах однорідного за кліматичними факторами регіону. З його допомогою можна визначити вік древостоїв, встановити терміни їх загибелі або рубки, виявити життєвий стан, належність окремих елементів деревини до одного дерева, послідовність нанесених дереву пошкоджень, екологічні умови виростання лісового насадження, а також ототожнювати територію, на якій виростав досліджуваний древостій. Для якісного проведення дендрохронологічних експертних досліджень особливу увагу слід приділити огляду місць аварії, так як у цьому випадку в процедурі огляду є специфічні особливості, що вимагають неухильного дотримання під час збирання речових доказів. У цій статті на конкретних прикладах описані підходи до проведення експертиз з вивчення об’єктів рослинного походження, що вимагають використання дендрохронологічного аналізу. Обґрунтовано, що спектр вирішуваних з його допомогою завдань досить різноманітний і надзвичайно актуальний. Автори стверджують, що у зв’язку з недостатнім висвітленням даної проблематики в спеціалізованій судово-експертній літературі, стаття має практичну значимість і представляє інтерес для експертів-біологів.