Особливості фіксації місця події за фактами застосування засобів дальнього ураження під час розслідування воєнних злочинів - Кирюхіна, Руслана Ярославівна; Атаманчук, Володимир Миколайович (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, пов’язаних із застосуванням засобів дальнього ураження, що супроводжуються значними руйнуваннями об’єктів цивільної інфраструктури та людськими жертвами. Масштабність наслідків, складність слідовоїкартини, небезпечні умови проведення слідчих (розшукових) дій, а також необхідність використання отриманих доказів як на національному, так і на міжнародному рівнях зумовлюють потребу у вдосконаленні криміналістичних підходів до фіксації місця події. Особливої уваги потребує забезпечення повноти, точності та належності документування матеріальних і цифрових слідів, що мають вирішальне значення для встановлення обставин події та кримінально-правової кваліфікації діянь. Метою дослідження є визначення особливостей фіксації місця події за фактами застосування засобів дальнього ураження та формування системного підходу до документування доказової інформації у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез – для опрацювання наукових джерел і нормативно-правової бази, узагальнення – для систематизації підходів до фіксації доказів, системний підхід– для формування цілісної моделі документування, порівняльно-правовий метод – для дослідження норм національного та міжнарод- ного права, а також криміналістичний аналіз – для визначення осо- бливостей слідової картини вибухових уражень. У результаті дослі- дження доведено необхідність систематизації об’єктів фіксації місцяподії, визначено їх криміналістичне значення та особливості документування, що дозволяє забезпечити комплексність формування доказової бази. Охарактеризовано слідову картину, яка формується внаслідок застосування засобів дальнього ураження, та обґрунтовано значення її елементів для встановлення механізму події. Запропоновано структурований алгоритм дій під час огляду місця події, який забезпечує послідовність, повноту та належність фіксації доказів. Визначено роль цифрових технологій, зокрема засобів фіксації безпілотних літальних апаратів, геоінформаційних систем, супутникових даних та тривимірного моделювання, у підвищенні точності вимірювань, геоприв’язки об’єктів та відтворенні обставин події.