Криміналістичне інсценування як засіб введення в оману під час контролю за вчиненням злочину - Томин, Сергій Володимирович (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті розкривається поняття та основні ознаки криміналістичного інсценування як засобу введення в оману під час контролю за вчиненням злочину. Метою дослідження є визначення особливостей використання інсценування під час контролю за вчиненням злочину. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема абстрагування, порівняльного аналізу, формально-юридичний метод, моделювання; метод системно-структурного аналізу. Наукова новизна полягає у комплексному підході автора до визначення поняття, завдань, допустимості, суб’єктів, адресатів та засобів криміналістичного інсценування. Автором обґрунтовується теза про те, що, криміналістичне (оперативно-розшукове) інсценування є засобом дезінформації осіб. До основних завдань криміналістичного інсценування відносяться: 1) виявлення, розкриття, припинення, запобігання злочинам, які готуються або знаходяться у процесі вчинення; 2) забезпечення безпеки осіб, які на конфіденційній основі здійснюють співробітництво з правоохоронними органами, чи самих співробітників цих органів; 3) документування процесу вчинення кримінального правопорушення та діяльності правоохоронних органів щодо контролю за вчиненням злочину. У висновках підкреслюється, що інсценування є допустимим прийомом провадження слідчих (розшукових) дій за умови дотримання наступних умов: а) в особи, щодо якої застосовують ці засоби, завжди має залишатися можливість вільного вибору поведінки; б) під час реалізації результатів застосування цих засобів не повинні допускатися порушення прав особи. Адресатами криміналістичного інсценування є особи: 1) які ведуть антисуспільний, аморальний, протиправний спосіб життя; 2) схильні злочинної поведінки (потенційні злочинці); 3) щодо яких є підстави вважати, що вони мають намір, готують або перебувають у процесі вчинення кримінального правопорушення. Засобами криміналістичного інсценування є «психологічні реагенти», якими можуть бути поведінкові акти, повідомлення, документи, матеріальні об’єкти, які мають відношення до події правопорушення, а також спеціально виготовлені речі та документи, що повністю або частково імітують оригінали (імітаційні засоби), а також спеціально утворені підприємства, установи, організації (легендовані об’єкти).