Науково-концептуальні основи лінгвосудової експертизи інтимно-текстового дискурсу - Загнітко, Анатолій Панасович (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретико-методологічне обґрунтування засад лінгвосудової експертизи інтимно-текстового дискурсу в умовах сучасної цифрової комунікації. Розкрита специфіка інтимного дискурсу, скваліфіковані його ознаки як об’єкта судової лінгвістики, визначені основні і/чи неосновні неінституційно-комунікативні практики з акцентуванням уваги на його високій контекстуальності та еліптичності. Метою дослідження постає обґрунтування науково-концептуальних основ лінгвосудової експертизи інтимно-текстового дискурсу та опрацювання алгоритму виявлення мовленнєвих маркерів схиляння й домагання в цифровому середовищі з висвітленням лінгвістичної природи категорій «згода», «схиляння» та «домагання» в різних дискурсивних практиках. Методологічною основою роботи стали семантико-текстуальний, прагматичний, дискурсивний та контент-аналіз реальних кейсів, що дало змогу адаптувати світові стандарти кримінальної лінгвістики до вітчизняних лінгвоправових запитів. Наукова новизна полягає в лінгвістичній кваліфікації мовленнєвих актів схиляння та домагання, виявленні механізмів прагматичної трансформації інтимної лексики в інструмент вербальної агресії та обґрунтуванні запропонованого алгоритму для діагностування грумінгу в месенджерах, диференціювання останнього відповідно до ситуативно-комунікативних настанов. У висновках підкреслюється необхідність уніфікації експертних методик для мінімізації суб’єктивізму в оцінюванні текстів інтимно-сексуалізованого змісту, що має теоретичне й прикладне значення для експертної та правоохоронної практик. Аргументований висновок про те, що схиляння часто співвідноситься з мовленнєвим актом переконування, де ініційованою постає матеріальна вигода в обмін на лояльність та інтимність, а лінгвістичними маркерами таких мовленнєвих ініціатив постають відповідні лексичні, семантичні, морфологічні, синтаксичні та інші засоби.