Окремі аспекти застосування інструментів штучного інтелекту під час призначення судових експертиз та експертних досліджень - Мисковець, Назар Олександрович (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті досліджено актуальні проблеми завантаженості державних судово-експертних установ України та нерівномірного розподілу експертних проваджень. На основі аналізу статистичних даних та чинних відомчих інструкцій виявлено системний дисбаланс унавантаженні на судових експертів різних НДУСЕ. Запропоновано інноваційну модель «сліпого» балансування навантаження (Blind Load-Balancing) на основі алгоритмів штучного інтелекту (далі ‒ ШІ). Запропонований модуль передбачає триступеневу фільтрацію: перевірку спеціалізації, аналіз поточної завантаженості та рандомізований вибір виконавця серед найменш завантажених фахівців. Особливу увагу приділено концепції знеособлення (анонімізації) експерта на етапі призначення, що посилює принципи незалежності та об’єктивності судово-експертної діяльності. У роботі проведено кореляцію запропонованої моделі із вимогами Європейського акта про штучний інтелект (EU AI Act 2024/1689) щодо високоризикових систем ШІ. Обґрунтовано, що впровадження такої системи забезпечить дотримання розумних строків провадження та мінімізацію корупційних ризиків при призначенні експертиз. Метою дослідження є комплексний аналіз поточного стану призначення судовихекспертиз та експертних досліджень, а також розгляд перспектив призначення судових експертиз та експертних досліджень із застосуванням ШІ. Методологічною основою роботи стали загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема формально-логічний, системно-структурний, порівняльно-правовий та метод аналізу і узагальнення наукових джерел і практики судово-експертної діяльності. Наукова новизна: уперше запропоновано модель “Сліпого” рандомізованого розподілу експертиз (Blind Load-Balancing Model), яка базується на презумпції рівнозначної кваліфікації експертів та на використанні двох юридично значущих критеріїв відбору —спеціальності та завантаженості. Це формулює новий підхід до призначення експертиз у правозастосовній практиці, який не описаний у чинному законодавстві та науковій літературі. У висновках підкреслюється можливість та доцільність застосування розподілу судових експертиз та експертних досліджень із застосуванням ШІ, що є можливим та необхідним в умовах значного навантаження на судових експертів.