Гемологічні особливості топазу та фактори, що впливають на його якість і прозорість - Чистякова, Галина Сергіївна (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті розглянуто гемологічні характеристики мінералу топаз та фактори, що визначають його якість і прозорість. Проаналізовано основні фізичні та оптичні властивості мінералу, умови йогоформування, типи включень і структурні дефекти, які впливають на гемологічну цінність каменю. Особливу увагу приділено причинам зниження прозорості топазу, зокрема мікровключенням, тріщинам і порушенням кристалічної структури. Метою дослідження є розглянення особливостей діагностики топазів у сировині при проведенні гомологічної судової експертизи, а також показати характерні діагностичні ознаки імітованого, штучного або покращеного каміння. Методологічну основу становлять комплексні гемологічні та мінералогічні методи дослідження, зокрема візуальна діагностика, мікроскопічні дослідження, вивчення фізико-оптичних властивостей, а також порівняльний аналіз природних та облагороджених зразків топазів. У висновках дослідження встановлено, що топази характеризуються значною різноманітністю кольорових відтінків, фізичнихвластивостей та генетичних особливостей утворення. Проаналізовано вплив домішок, природного опромінення та термічної обробки на формування кольору мінералу. Визначено, що зміна забарвлення топазів безпосередньо пов’язана з дефектами кристалічної гратки, дією радіаційних процесів і температурними умовами.