Лазерне гравіювання ідентифікаційних документів – одна із важливих ознак для визначення їх справжності - Науменко, Сергій Миколайович; Фоменко, Олександр Ігоревич (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті розглянуто технологію лазерного гравіювання як сучасний метод персоналізації ідентифікаційних документів (паспортів, посвідчень особи, перепусток тощо), що одночасно використовується як ефективний засіб їх захисту від підроблення, при цьому окрему увагу приділено посвідченням водія різних років виготовлення. Окреслено основні типи лазерних систем, що застосовуються під час персоналізації документів, фізико-хімічні властивості гравійованих шарів та особливості взаємодії лазерного випромінювання з полімерними матеріалами. Наведено порівняльні характеристики лазерного гравіювання, виконаного на різному обладнанні та з використанням різних типів лазерів, а також проаналізовано вплив технічних параметрів обладнання на якість та морфологічні особливості сформованих зображень. Здійснено узагальнення практики використання лазерного гравіювання в офіційних документах України та країн Європейського Союзу, визначено основні напрями дослідження технологій лазерної персоналізації документів у сучасних системах захисту. Метою статті є проведення аналізу ролі методу лазерного гравіювання у забезпеченні автентичності документів, а також можливості дослідження характеристик лазерного гравіювання як об’єкта судово-технічної експертизи документів. Методологічною основою роботи стали загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема формально-логічний, мікроскопічний, порівняльний та метод аналізу і узагальнення наукових джерел і практики експертної діяльності. Наукова новизна полягає у визначенні основних ознак, за якими експертам можливо визначити метод нанесення інформації та підтвердити справжність відомостей у документі, зокрема за наступними параметрами: глибини, контрасту, мікроструктури, локалізації карбонізованих ділянок і характеру термічного впливу на матеріал основи. Також в обґрунтуванні перспективності використання результатів дослідження ознак лазерного гравіювання для вдосконалення методик криміналістичного дослідження документів і формування системи еталонних зразків для подальшого застосування в експертній практиці. У висновках підкреслюється, що лазерне гравіювання є сучасним та перспективним методом персоналізації документів та має характерні ознаки придатні для експертного дослідження та оцінки. Також для більш об’єктивного проведення дослідження необхідно створити базу еталонних зразків та впроваджувати сучасні технології автоматизованих систем візуалізації та порівняння ознак.