Особливості експертного дослідження «фіктивних» (нереальних) господарських операцій - Помірча, Олена Миколаївна (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті досліджено особливості проведення судових економічних експертиз у справах, пов’язаних із так званими «фіктивними» або нереальними господарськими операціями, які все частіше стають предметом розгляду в кримінальних, цивільних, адміністративних та господарських справах. Мета дослідження полягає у комплексному дослідженні особливостей проведення судових економічних експертиз, призначених у справах, пов’язаних із так званими «фіктивними» (нереальними) господарськими операціями, зокрема у визначенні їх ознак, встановленні меж компетенції судового експерта-економіста та оцінці методичних підходів до аналізу первинних документів, бухгалтерського, податкового обліку та звітності. Методологія дослідження. Для досягнення поставленої мети у статті застосовано комплекс науково-методичних і практичних методів дослідження. Автором проаналізовано підходи контролюючих органів, зокрема Державної податкової служби України та Державної аудиторської служби, щодо виявлення таких операцій наоснові даних податкової звітності, Єдиного реєстру податкових накладних. У висновках підкреслено, що судовий експерт-економіст не надає правової оцінки діям сторін та не встановлює юридичнуфіктивність операцій, а здійснює об’єктивний аналіз економічного змісту господарських операцій та правильності їх відображення у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку. Окремовисвітлено формування експертних висновків, включаючи підхід до умовно-категоричних висновків у випадках, коли питання експертизи включає дані слідства, та наголошено на дотриманні принципів об’єктивності, документальності та наукової обґрунтованості результатів. Наукова новизна. Виклад матеріалу забезпечує комплексне розуміння специфіки економічного дослідження «фіктивних»господарських операцій і сприяє підвищенню якості експертних висновків та об’єктивності судових рішень у справах економічного спрямування.