Цифрові тахографи, як об’єкт дослідження судової інженерно-транспортної експертизи - Шатковський, Андрій Юрійович; Грицишин, Петро Михайлович; Придиба, Володимир Тарасович (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
Судові експерти виконуючи інженерно-транспортні експертизи, щодо визначення швидкості руху транспортних засобів використовують різні методики, які базуються на розрахунку затрат кінетичної енергії ТЗ на шляху його подальшого руху, що визначається роботою сил, під дією яких відбувається це переміщення. У інженерно-транспортній експертизі для визначення швидкості перед настанням ДТП широко використовуються можливості програмно-апаратного комплексу Bosch CDR 900. Програмне забезпечення цього комплексу дозволяє встановлювати швидкість перед ДТП для широкого ряду моделей категорії автомобілів «М1». Однак цей програмний комплекс не забезпечує технічної можливості встановлювати швидкість перед ДТП для значної кількості транспорту, які здійснюють пасажирські чи вантажні перевезення, а саме категорій автомобілів «М1», «М2», «М3», «N1», «N2», «N3». Поряд із цим проводять дослідження із визначення швидкості за діаграмними дисками аналогових тахографів, встановлених на автомобілях категорій автомобілів «М1», «М2», «М3», «N1», «N2», «N3», що з кожним роком зустрічаються все рідше. Метою досліджень є аналіз можливостей встановлення швидкості автомобіля в певний момент розвитку ДТП (на момент зіткнення, застосування екстреного гальмування або руйнування транспортного засобу тощо) із використанням даних, зафіксованих цифровими тахографами першого та другого покоління, якими обладнані транспортні засоби. Методологічною основою є використання інструментальних та аналітичних методів дослідження для встановлення швидкості руху ТЗ у певні проміжки часу та інших просторово-динамічних характеристик виходячи з інформації, зафіксованої засобами контролю та реєстрації - тахографами. Наукова новизна полягає у застосуванні різних методів отримання вихідних даних та їх дослідження для встановлення швидкості руху транспортних засобів перед дорожньо-транспортною пригодою. Вперше обґрунтовано необхідність впровадження в експертну практику методу визначення швидкості руху транспортного засобу перед ДТП, як основного об’єктивного засобу дослідження в інженерно-транспортній експертизі, що забезпечить рівень доказовості та встановлення причинного зв’язку з фактом дорожньо-транспортної пригоди. У висновках запропоновано ефективні способи використання даних цифрового тахографа як методу визначення швидкості руху транспортного засобу у момент дорожньо-транспортної пригоди за всіма видами зіткнення.