Сучасні проблеми використання спеціальних знань під час проведення огляду місця події за фактами незаконного використання гуманітарної допомоги - Копитько, Вікторія Юріївна (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У даній статті досліджено особливості використання спеціальних знань під час проведення огляду місця події у кримінальних провадженнях щодо незаконного використання гуманітарної допомоги. Увагу зосереджено на тому, що в умовах воєнного стану рух гуманітарних ресурсів супроводжується ускладненим документальним оформленням, багатоланковим розподілом, поєднанням паперових і цифрових форм обліку, а також розширенням кола суб’єктів, які беруть участь у прийманні, зберіганні, переміщенні та передачі гуманітарної допомоги. За таких умов огляд місця події виходить за межі звичайної фіксації обстановки, оскільки виявлені об’єкти потребують співвіднесення з документами, обліковими записами та цифровими слідами, через які відображається реальний рух гуманітарного ресурсу. Встановлено, що використання спеціальних знань у цій слідчій дії пов’язане з необхідністю фахового тлумачення інформації про майно, документального супроводу, бухгалтерських даних і електронних форм обліку. Метою статті є визначення ролі спеціальних знань та участі спеціаліста під час огляду місця події у кримінальних провадженнях цієї категорії. Методологічну основу дослідження становлять формально-логічний, системно-структурний та порівняльно-правовий методи, а також аналіз слідчої практики. Наукова новизна полягає у визначенні змісту використання спеціальних знань через взаємопов’язані напрями дослідження: майновий, документальний, фінансово-обліковий і цифровий. Доведено, що участь спеціаліста забезпечує цілеспрямований відбір доказово значущих об’єктів, виявлення розбіжностей між фактичними, документальними та цифровими даними, а також збереження зв’язку між місцем виявлення об’єкта та його подальшим дослідженням. Зроблено висновок, що спеціальні знання під час огляду місця події у провадженнях цієї категорії виступають необхідним засобом повного і точного встановлення обставин незаконного використання гуманітарної допомоги.