Актуальність дослідження впливу особливостей процесу перевезення вантажу при виникненні залізнично-транспортної пригоди - Джус, О.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2018)
В статті зазначена важливість дослідження окремих питань при виконанні залізнично-транспортної експертизи, та наведено основні причини настання залізнично-транспортної пригоди (ЗТП), які відносять за господарствами Укрзалізниці при службовому розслідуванні. Причиною настання ЗТП зі сходом рухомого складу і втратою вантажу через пошкоджене упакування, цілісності кузова вагону може бути незадовільний технічний стан цього рухомого складу, неправильне кріплення вантажу у вагоні, розлад кріплення на шляху слідування, або варіант втручання сторонніх осіб (крадіжка) самого вантажу. В межах експертизи при сході залізничного рухомого складу встановлюється причинно-наслідковий зв’язок та безпосередня технічна причина настання ЗТП. Експерти при виконанні експертизи досліджують: технічний стан рухомого складу, колії, дотримання правил формування поїзда і відповідності фактичних дій причетних працівників до вимог нормативних документів. Зазначені питання потребують наукового дослідження та обґрунтування. В статті запропоновано розглянути удосконалення такого напрямку досліджень при виконанні запланованої науково-дослідної роботи з дослідження основних транспортних характеристик вантажів, які перевозяться і їх упакувань з оцінкою можливості їхнього впливу на причинно-наслідковий зв’язок з настанням ЗТП в межах виконання залізнично-транспортної експертизи. Дана стаття підкреслює актуальність розробки методики оцінки впливу особливостей перевезення вантажу на настання залізнично-транспортних пригод.