Роль експертизи в процесі доказування порушень прав інтелектуальної власності: в контексті судової реформи - Кісіль, Н.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2017)
У звʼязку зі зміною процесуальних норм, що регулюють судово-експертну діяльність, а також введенням в дію в Україні Вищого суду з питань інтелектуальної власності, особливої актуальності набуває зʼясування ролі судової експертизи в процесі доказування обставин, повʼязаних з порушенням прав інтелектуальної власності або визнанням таких прав. Залучення фахівців, що володіють спеціальними знаннями для встановлення певних фактів, широко застосовуються в багатьох країнах, в тому числі і в країнах, в яких діють спеціалізовані суди. З цією метою залучаються особи, які володіють спеціальними знаннями, зокрема судові експерти, патентні повірені, відомі вчені в певній галузі знань та інші фахівці. В даний час тільки в Україні дослідження обʼєктів права інтелектуальної власності проводиться в рамках окремо виділеного напрямку судової експертизи. У звʼязку зі створенням спеціалізованого суду та особливою спеціальною підготовкою суддів, окремі категорії справ з інтелектуальної власності ймовірно будуть вирішуватися без призначення судової експертизи. Це дасть можливість забезпечити принцип розумності строків розгляду справ, який визначено новою редакцією Господарського процесуального кодексу України, а також певною мірою дозволить зменшити судові витрати сторін. Між тим, встановлення певних фактів буде і надалі вимагати залучення відповідних фахівців. Результати проведеного дослідження свідчать про те, що після створення в Україні Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності та введення в дію в Господарський процесуальний кодекс України норми про можливість учасникам справи самостійно надавати в суд висновок експерта, роль і значення експертних досліджень в доведенні порушень прав інтелектуальної власності істотно посилиться. При цьому підвищаться вимоги до якості висновків експертів, їх повноти, наукової обґрунтованості і обʼєктивності. Надалі при виборі судом або учасниками справи експерта або експертної установи особлива увага приділятиметься кваліфікації експерта, його практичному досвіду у вирішенні певних експертних завдань, а також його репутації.