Автор першого україномовного підручника «Криміналістика» доктор права — С. П. Гик (до 105-річчя з дня народження) - Біленчук, П.Д.; Колонюк, В.П.; Чисніков, В.М. (Криміналістика і судова експертиза, 2017)
Розглянуто життєвий шлях і творча діяльність українського правознавця, доктора права, лікаря і мецената Степана Пилиповича Гика (1912–1981), автора першого підручника криміналістики, який був виданий українською мовою у 1948 році для студентів-правників Українського вільного університету (УВУ) (м. Мюнхен, ФРН). Дається загальна характеристика цієї маловідомої сучасним фахівцям праці.