Характеристика предмета злочинних посягань на культурні цінності - Садченко, О.О. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
У статті охарактеризовано предмет злочинних посягань на культурні цінності. Аналіз наукових та правових джерел, дозволив дійти висновку, про актуальність та необхідність дослідження правової і теоретичної природи поняття «культурні цінності», а також суміжних категорій «культурна спадщина», «археологічна спадщина», «культурне надбання»; їх змісту, структури та удосконалення правової регламентації. Культурні цінності визначено як створені людиною або піддані нею цілеспрямованій дії, унікальні предмети, що мають національне або загальносвітове значення та становлять цінність для науки і культури, які підлягають збереженню та охороні.