Актуальні проблеми захисту археологічної спадщини в Україні - Кулінич, Н.Д. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
У статті зазначено, що однією з проблем є повільне прийняття нормативно-правових актів протидії протиправним посяганням на культурні цінності. Автором визначені основні завдання законодавства України про охорону археологічної спадщини. Пропонується терміново ввести у Кримінальний кодекс України термін «скарбошукацтво», кримінальну відповідальність за сприяння посадових осіб усіх рівнів скарбошукачам, за використання металодетекторів незареєстрованих у поліції. Запропоновано на законодавчому рівні розробити механізм переведення земель з пам’ятками археології в землі історико-культурної спадщини.