Допит у режимі відеоконференції як процес інформаційної взаємодії - Моїсєєв, О.М.; Маланчук, А.Г. (Криміналістика і судова експертиза, 2014)
Статтю присвячено дослідженню особливостей проведення допиту в режимі відеоконференції як процесу інформаційної взаємодії через призму кібернетичної науки. У статті містяться теоретичні положення, сформульовані в результаті комплексного аналізу наукових досліджень із проблем визначення сутності й особливостей проведення допиту в режимі відеоконференції. Наголошено на тому, що кваліфіковане проведення допиту в режимі відеоконференції потребує від слідчого знання психологічних закономірностей формування показань, розуміння засад налагодження психологічного контакту між особами та організації інформаційної взаємодії з допитуваними. Доводиться, що проведення допиту дистанційно ускладнює розв’язання слідчим окремих тактичних завдань, зокрема щодо: 1) порушення розумової діяльності допитуваного; 2) забезпечення якості зображення та звуку, а також інформаційної безпеки; 3) отримання від допитуваного інформації, що цікавить слідство, та надання допомоги в пригадуванні, відтворенні допитуваним забутого.