Ухилення від сплати податків і податкова оптимізація - Чередніченко, А.П. (Криміналістика і судова експертиза, 2014)
У статті, з використанням практики проведення судово-економічних експертиз, розглянуті підстави зменшення податкових надходжень до бюджету двома способами: легальним, з використанням недосконалості чинного законодавства, і нелегальним — з порушенням норм законодавства, і їх вплив на формування податкової політики суб’єктами господарювання з використанням законних важелів для мінімізації податкових платежів і перерозподіл валового внутрішнього продукту. Для розмежування ухиляння від оподаткування й уникнення оподаткування головним критерієм є мотиви організації діяльності платником податків (навмисні дії чи дії у межах законодавства).