Електронний документ як об’єкт судової експертизи під час розслідування мародерства - Мурзо, Євгенія; Гальченко, Вікторія (Криміналістика і судова експертиза, 2024)
Враховуючи рівень розвитку інформаційних комп’ютеризованих систем досить актуальним є інститут електронних доказів. Наведе не у дослідженні опитування серед працівників Національної поліції підтверджує, що процес збирання та аналізу інформації в електронно му форматі супроводжується значними труднощами, зокрема в контек сті призначення експертизи. Зазначене підкреслює актуальність дослі дження. Автори аналізують важливість електронних документів під час розслідування мародерства. У роботі розглянуто стан наукової розро бленості питань електронного документа, його ознак, належності та до пустимості у кримінальному судочинстві. Стаття має на меті визначити особливості дослідження електронних документів у рамках судових експертиз під час розслідування мародерства. Проведено аналіз юри дичного статусу електронних документів для визначення їх правової природи. До того жвизначено різновиди судових експертиз, які є реко мендованими для проведення у ході розслідування випадків мародер ства. Відзначено, що проблематика даної теми полягає в особливостях збереження слідів при мародерстві, ідентифікації осіб, винних у ньому, та недостатньому використанні технічних засобів. Умови воєнного ста ну додатково ускладнюють процес збору та фіксації доказів, роблячи їх здобуття важливим викликом для правоохоронних органів. Такі об ставини обумовлюють потребу у розробці та впровадженні спеціалі зованих методів та технік цифрової криміналістики для ефективного вирішення вищезгаданих проблем у сфері розслідування мародерства в умовах воєнного стану. Основна увага приділяється аспектам збері гання та обробки електронних документів, а також їх передачі під час судової експертизи. Автори вивчають технологічні інструменти, які можуть бути використані для забезпечення цілісності та автентичнос ті електронних доказів. Окрема увага приділяється методам виявлен ня можливих підробок електронних документів, що стає надзвичайно важливим у сучасному цифровому середовищі. Дослідження може бути корисним для практикуючих юристів, судових експертів та право охоронних органів, які залучені до розслідування випадків мародер ства. Результати дослідження можуть допомогти оптимізувати процеси судової експертизи, покращити якість доказів та підвищити загальний рівень ефективності судових розслідувань у цій сфері завдяки застосу ванню передових технологічних засобів.