Електрошокова зброя: правові та науково-технічні аспекти регулювання обігу в Україні - Соколов, Олексій; Третяк, Віктор; Третяк, Михайло (Криміналістика і судова експертиза, 2024)
В статті висвітлені проблемні питання правового регулювання обігу електрошокових пристроїв в Україні та запропоновані шляхи удосконалення відповідних правових норм. Запропоновано класифі кувати електрошокові пристрої, які можуть спричинити тяжкі і смер тельні тілесні ушкодження, як зброю з некінетичним принципом ура ження. Інші пристрої, в залежності технічних параметрів та уражуючих властивостей, класифікувати як електрошокові пристрої та імітатори електрошокових пристроїв. Запропоновано критерії оцінки уражую чих властивостей електрошокових пристроїв та методи їх визначення.