Криміналістичні аспекти дослідження балістичних характеристик та уражаючих властивостей низькошвидкісних кінетичних снарядів - Коломійцев, Олександр; Нікітюк, Віталій; Герман, Олександр; Самойленко, Ігор (Криміналістика і судова експертиза, 2023)
У ході проведення несанкціонованих мітингів, масових зборищ і завору шень із їх екстремістським переростанням у силове протистояння з підроз ділами правоохоронних органів, супротивна сторона конфлікту для дистан ційного стримування представників правопорядку та нанесення їм максимальної шкоди активно використовує підручні засоби та широко розпо всюджені предмети (каміння, фрагменти будівельних конструкцій і матеріа лів, окремі деталі різноманітного обладнання тощо), які можуть бути вве дені у вільний політ або за допомогою мускульної сили людини, або за допомогою відповідних знарядь чи спеціальних метальних пристроїв (пращі, рогатки тощо). Незважаючи на відносно низьку початкову швидкість такі кінетичні снаряди за рахунок своєї маси спроможні спричинити досить тяжкі тілесні ушкодження. Оскільки на теперішній час в експертній практиці дос ліджень зброї відсутні методичні рекомендації щодо визначення балістичних характеристик означених низькошвидкісних кінетичних снарядів, авторами були проведені експериментальні дослідження з метою визначення даних, які можуть бути використані для розрахунків параметрів їх траєкторії руху, а також для визначення їх уражаючих властивостей.