Про роль і значення судової експертології - Колонюк, В.; Форіс, Ю.; Юдіна, О.; Виноградова, В. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
Гіпотеза М. Я. Сегая дозволяє екстраполювати результати застосування цілих методик в межах кожного класу (судово-експертна субстратологія, судово-експертна документалістика, судово-експертна психономіка).Це ніяк не применшує значення наукового обґрунтування положень конкретного виду судової експертизи, але завдяки гіпотезі М. Я. Сегая про зв’язки взаємодії і обґрунтованих ним у криміналістиці положень, це дозволить застосувати «криміналістичні» методи (яких, за великим рахунком, не існує, оскільки методи загальнонаукові) до предмету дослідження в інших видах судових експертиз, де раніше вони не застосовувались.Предмет дослідження криміналістики і судової експертології доповнюють один одного, принаймні, в ракурсі використання в судочинстві спеціальних знань.Висновок: у судової експертології є своя роль у правосудді, вона являє собою на сьогоднішній день цілком сформовану теорію з гіпотезою й усталеними фактами. У судової експертології є свій предмет, вона інтегрує наукові методи окремих судово-експертних теорій й володіє власною методологічною функцією.