Застосування концепції «трикутника шахрайства» в розкритті економічних злочинів - Лiодорова, Ю.; Iевiтiс, Я. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
Концепція «Трикутника шахрайства» не є нововведенням для виявлення шахрайських операцій та аудиту, а також виявлення злочинних дій економічної природи в практиці зарубіжних країн. Ця концепція рекомендована для використання в країнах Європейського Союзу, включаючи Латвію. Аналізуючи модель «Трикутник шахрайства», автори не визначили суперечності цього поняття з латвійським законодавством, що забороняє його використання для виявлення економічних злочинів.На основі наукових досліджень та практичних рекомендацій професійних організацій, автори визначили показники елементів «Трикутника шахрайства» та підхід до їх визначення, придатних для розслідування злочинного діяння, та особи, яка здатна його вчиняти. Аналізуючи виявлені показники та способи їх виявлення, а також виходячи з складності та транснаціональності економічних злочинів, автори показали, що розслідування таких злочинів вимагає комплексного підходу, принаймні, двох спеціальностей – юриста і економіста.Автори рекомендують розширити сферу застосування концепції «Трикутник шахрайства» та розпочати її практичне застосування для виявлення економічних злочинів в Латвії, а також продовжувати вивчати цю концепцію в науковій сфері.