Інноваційні основи методології криміналістики - Кириченко, О.; Тунтула, О.; Ткач, Ю. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
У статті запропоновано нове розуміння класифікації криміналістичних методів на базисний метод, загальнонаукові і криміналістичні методи з виділенням серед останніх власне криміналістичних (базисних, загальних, приватних) і запозичених криміналістичних методів. Сформульовані поняття кожного із базисних власне криміналістичних методів. Під індивідуальною ідентифікацією мається на увазі процес ототожнення ознак зовнішньої будови певного твердого тіла чи ознак зовнішності людини з їх матеріально фіксованим відображенням на іншому твердому тілі або в його структурі чи у свідомості особистісного джерела. При груповій ідентифікації вдається виявити у матеріально фіксованому відображенні такого роду ознаки лише певної групи трасоутворюючих об’єктів, На відміну від цього, сутність групофікації полягає у процесі встановлення родової, видової або групової подібності морфології або інших субстанціональних ознак двох і більше твердих тіл або двох і більше об’ємів в'язких, сипких, рідких або газоподібних речовин. Діагностичне дослідження доцільніше розглядати як процес встановлення факту наявності ознак загального характеру певного зовнішнього або внутрішнього впливу за їхніми матеріально фіксованими відображеннями на поверхні чи в структурі твердого тіла або в структурі в'язких, сипких, рідких чи газоподібних речовин чи в пам'яті особистісного джерела, що дає можливість діагностувати факт та інші обставини даного впливу. Сутність ситуаційного дослідження полягає у встановленні механізму або ситуації взаємодії двох і більше твердих тіл або об’ємів речовин в'язкого, рідкого, сипкого або газоподібного агрегатного стану з певним твердим тілом за матеріально фіксованими відображеннями ознак даного механізму або ситуації на поверхні чи в структурі твердого тіла або за ідеальними відображеннями цих же ознак в пам'яті особистісного джерела.Надані також визначення класифікаційного дослідження та встановлення загального джерела походження.За результатами проведеного дослідження зроблено висновок, що запропоновані інновації не претендують на кінцеве вирішення відповідних проблем методології криміналістики і можуть стати основою для розробки загальноприйнятого варіанту вирішення цих проблем в результаті широкої коректної наукової дискусії.