Ознаки, що використовуються для визначення групової належності гільз, що вистрілені з саморобних пістолет-кулеметів - Гіверц, П. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
Збільшення кількості саморобних пістолет-кулеметів калібру 9 мм Парабелум, що надійшли на експертизу, а також гільз, вистріляних з такої зброї, зажадало виділення ознак, які можуть використовуватися для групової ідентифікації.У статті наведено результати узагальнення та систематизації експертної практики, що дозволило виділити основні ознаки, які можуть бути виявлені на поверхні гільзи і використовуватися для встановлення типу та виду зброї.Розглянуто конструктивні особливості саморобних пістолет-кулеметів, такі як механізм зброї, що працює за схемою стрільби з заднього шептала (відкритого затвора) і використання нерухомого бойка, метод кріплення ствола в корпусі зброї, що може призвести до утворення отвору в патроннику і так далі. Також враховується механічна обробка деталей затвора, яка може призвести до утворення додаткових слідів, придатних до групової ідентифікації.До основних ознак, які можуть використовуватися для групової ідентифікації, за результатами проведеної роботи віднесені як ознаки, подібні тим, що зустрічаються в оригінальних конструкціях, так і характерні для саморобної вогнепальної зброї.До перших можна віднести сліди вирізу відбивача і вирізу ізвлекателя, а також слід бойка. Для цих ознак виділені особливості, які дозволяють відрізнити їх від аналогічних слідів, властивих зразкам, що виготовляються серійно.До ознак, властивих для саморобної зброї, можна віднести сліди, залишені формою чашечки патронного упору, деформацію (роздуття) гільзи через невідповідність розмірів патронника, деформацію гільзи в процесі пострілу, коли гільза не підтримується патронником (відсутнє замикання каналу ствола), перфорування бічній поверхні гільзи і так далі.Розглянуто питання щодо порівняння гільз і встановлення індивідуальної ідентифікації. Виявлена велика варіативність слідів, що виникає, як видно, з причини грубої механічної обробки. Це може стати фактором, що ускладнює виконання порівняння. З іншого боку, наявність великої кількості індивідуальних ознак дозволяє вирішити питання і прийти до обґрунтованого рішення.