Розробка довідкової інформаційно-пошукової системи «Palexp» з метою ідентифікації об’єктів рослинного походження для криміналістичних досліджень - Хох, А.; Боброва, Н. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
На даний час, одним з найважливіших напрямків діяльності державної установи «Науково-практичний центр Державного комітету судових експертиз Республіки Білорусь» (далі Центр) є дослідження рослинних об’єктів з використанням спорово-пилкового аналізу. Спорово-пилковий аналіз використовується під час вирішення діагностичних завдань, пов’язаних із встановленням території за характером рослинності, при визначенні часу скоєння злочину. У Центрі вперше в експертній практиці Білорусі проводяться дослідження пилку та спор рослин з метою віднесення до однієї партії психоактивних речовин, імпрегновану на неактивні матриці рослинного походження. У статті пропонується варіант оптимізації палінологічних експертних досліджень, який полягає в створенні довідкової інформаційно-пошукової системи (далі – ДIПС) «PalExp», що містить структуровану інформацію про пилок. Представлені архітектура і основні складові такої системи, висвітлені питання створення категорій обліку в контексті специфіки палінологічних експертних досліджень і пов’язані з ними проблеми формалізації подання інформації, виявлені основні вимоги до формування та функціонування ДIПС. Показані переваги даної системи в порівнянні з традиційними джерелами палінологічної інформації. Проведення судових експертиз з використанням ДIПС має низку переваг: скорочення термінів розслідування, отримання вагомих доказів, а також додаткові гарантії проти необґрунтованого притягнення громадян до кримінальної та адміністративної відповідальності.