Особливості судово-експертного дослідження пригод, пов’язаних із вибухом газоповітряної суміші і наступним виникненням пожежі - Шагдарова, Т.; Мухін, А.; Кайназаров, К. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
У даній статті розглядаються особливості дослідження обставин вибуху газоповітряної суміші в квартирах і житлових будівлях, а саме, експертне дослідження місця події як основного об’єкта судової експертизи.Розглядаються основні сліди-руйнування, характерні для вибуху суміші, в залежності від природи газу (природного, скрапленого), який використовується в побутових цілях. До слідів руйнування віднесені: сліди руйнування зовнішніх стін, стельових перекриттів, міжкімнатних перегородок, в залежності від природи матеріалу (цегляна кладка, стінові панелі).Відзначено, що при дії ударної хвилі під час вибуху газоповітряної суміші відбувається обвалення стін квартир (будинків), виконаних з цегли, у той час, як на поверхні стінових панелей сліди-руйнування характеризуються утворенням тріщин, великих уламків панелей.У статті також наведено приклади розрахунку утворення вибухонебезпечної концентрації суміші і часу утворення ГВС при витоку газу з газопроводу або газової балонної установки, з урахуванням пропускної здатності регулятора тиску: для газобалонної установки було взято як 0,6 м / с, для магістрального газопроводу (в багатоквартирному будинку) – 13,5 м / с.Розрахунок часу заповнення приміщення газом із газобалонної установки або магістрального газопроводу до утворення вибухонебезпечної концентрації показав, що при витоку з газопроводу утворення такої концентрації відбувається значно швидше, ніж при витоку газу з газового балона.Особливу увагу приділено питанням експертного дослідження матеріалів кримінальної справи та відеозаписів огляду місця події, що надаються слідчим експертові, відображення в висновку факта використання відомостей, що містяться в них як джерела доказової інформації про обставини вибуху. Однак основним об’єктом, на думку авторів, є саме місце події, його матеріальна обстановка. Особливу увагу звернуто на важливість вивчення слідів-руйнувань до проведення заходів по ліквідації наслідків вибуху з можливим виникненням пожежі.У статті на основі аналізу практики проведення судових експертиз в РГКП «Центр судових експертиз Міністерства юстиції Республіки Казахстан», показані можливості експертного дослідження слідів, що утворилися внаслідок вибухового (дефлараційного) горіння газоповітряної суміші з урахуванням природи їх походження.