Структура дефектів медичної допомоги з урахуванням медичних помилок і упущень - Овсепян, А.; Ованесян, Р.; Мхитарян, К. (Криміналістика і судова експертиза, 2019)
У статті вперше проведено комплексний аналіз дефектів надання медичної допомоги (МП) з виділенням медичних помилок і упущень при проведенні лікувально-діагностичного процесу з урахуванням їх різних поєднань.Представлений аналіз 208-ми висновків комісійних судово-медичних експертиз (КСМЕ), проведених в Національному бюро експертиз Національної академії наук Республіки Вірменія в період з 2006 по 2012 роки. Виявлено, що в 141-ом (67,8%) випадку КСМЕ констатовано різні дефекти МП, а в 67-і (32,2%) випадках КСМЕ такі дефекти не зареєстровані. Далі проведена класифікація дефектів МП з підрозділом останніх на дефекти діагностики, дефекти лікування, дефекти організації медичної допомоги та дефекти ведення медичної документації. Серед дефектів МП переважалидефекти діагностики – 123 випадки (30,1%).У переважній більшості випадків (90,1%) дефекти надання МП носили поєднаний характер: неповнота обстеження вела до неправильного або несвоєчасного встановлення діагнозу і, отже, до неадекватного або запізнілого лікування. У 9,9% випадків відзначалися ізольовані дефекти МП. Також проведено аналіз співвідношень медичних помилок і упущень при проведенні діагностичного та лікувального процесів в загальній сукупності дефектів діагностики та лікування.При підрозділі дефектів діагностики та лікування на два типи («помилки» і «упущення») виявлено їх сполучність в різних поєднаннях: від відсутності обох до їх наявності.