Експертна практика питань оподаткування договорів про спільну діяльність - Лукова, Ольга Степанівна; Маркіна, Оксана Олександрівна; Рудая, Марина Ігорівна (Криміналістика і судова експертиза, 2026)
У статті досліджуються особливості проведення судових економічних досліджень, пов’язаних із оподаткуванням договорів про спільну діяльність в Україні. Аналізуються законодавчі норми, податкові зобов’язання сторін договору, проблеми подвійного оподаткування та уникнення податкових зловживань. Розглянуто податкове та цивільне законодавство щодо спільної діяльності без створення юридичної особи. Наведено експертну практику проведення економічних експертиз щодо оподаткування договорів про спільну діяльність. Метою даного дослідження є аналіз експертної практики проведення економічних експертиз з питань оподаткування договорів про спільну діяльність в Україні, а також виявлення проблемних аспектів їх правозастосування. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні нормативно-правового аналізу, аналізу судової практики, а також кейс-методу на основі матеріалів судово-економічної експертизи. Методологічною основою роботи стали загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема діалектичний, метод узагальнення та документального аналізу. Це дозволило комплексно дослідити особливості проведення судово-економічних експертиз у сфері оподаткування договорів про спільну діяльність, а також проаналізувати експертну практику та первинні документи. Наукова новизна полягає у комплексному підході до аналізу судово-економічних експертиз у сфері оподаткування договорів про спільну діяльність, систематизації підходів до їх проведення, уточненні ролі уповноваженого учасника та розмежуванні податкової відповідальності учасників. У висновках узагальнюється, що судово-економічні експертизи у сфері оподаткування договорів про спільну діяльність мають комплексний характер і ускладнюється недостатньою узгодженістю податкового та цивільного законодавства, а також невизначеністю статусу уповноваженого учасника. Встановлено, що ключовими проблемами є оцінка реальності господарських операцій, формування податкового кредиту та недостатність доказової бази.