Збитки чи шкода? Апробація застосування у практиці судової експертизи - Савчак, В.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2018)
Враховуючи покликання інституту «судової експертизи», а також сутність землеустрою, експертиза з питань землеустрою повинна також вирішувати питання розрахунку розміру збитків (шкоди), завданих власникам землі та землекористувачам.При цьому, згідно з нормами чинного законодавства, збитки та втрати тлумачаться як різні категорії, з різними алгоритмами їх розрахунку, повноваження щодо визначення яких належать різним органам влади.За результатами аналізу норм чинного законодавства, враховуючи напрацювання науки, а також за наслідками проведення розрахунків, встановлено, що визначення розміру завданих збитків (шкоди) є безумовним елементом регулювання земельних відносин та потенційним завданням експертизи з питань землеустрою, яке повинне виконуватися з урахуванням підходів визначення експертної грошової оцінки землі.