Проблемні питання підготовки та підвищення кваліфікації судових експертів в Україні - Головченко, Л.М. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
Розглянуто питання сучасного стану підготовки державних судових експертів та тих судових експертів, що не працюють в державних спеціалізованих установах судових експертиз Міністерства юстиції України і самостійно на професійній основі здійснюють судово-експертну діяльність (приватних судових експертів). Проаналізовано стан законодавства та останні зміни до нього з підготовки осіб, що мають намір отримати кваліфікацію судового експерта або підтвердити раніше отриману кваліфікацію, зокрема, наявність у фахівця необхідного рівня знань, навичок та вмінь, передбачених вимогами відповідних нормативно-правових актів України. Крім того, проаналізовано процес підготовки фахівців в експертних установах Мін’юсту. Розглянуто проблемні питання, що виникають під час підготовки як державних, так і приватних судових експертів, висвітлено проблеми, пов’язані з їх підготовкою. Зокрема, розглянуто питання значної завантаженості керівників навчання (стажування), у зв’язку з виконанням ними своїх основних обов’язків (функцій), передбачених посадовими інструкціями, та зроблено висновок про відсутність в них потрібної кількості часу й реальної можливості (методичної бази), для забезпечення повноцінної підготовки фахівців. Зосереджено увагу на факторах, що негативно впливають на процес підготовки фахівців – судових експертів в експертних установах Мін’юсту, та практичну відсутність мотивації щодо проведення належної їх підготовки у самих керівників навчання (стажування). Окрему увагу приділено останнім змінам у законодавстві щодо пов’язаних із передачею Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, функцій з підготовки приватних судових експертів з теоретичних, організаційних та процесуальних питань судової експертизи, що на думку автора, є першим кроком в реформуванні процедури підготовки експертних кадрів системи Мін’юсту.Також розглянуто питання щодо удосконалення самого процесу підготовки експертів, необхідності запровадження єдиних методичних підходів, що застосовуються до процесу навчання, створення відповідної методичної бази, умов для їх реалізації, тощо. Надано окремі методичні рекомендації щодо удосконалення процесу підготовки судових експертів та запропоновано створення єдиного навчально-методичного центру на базі Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України.