Криміналістична класифікація документів - Корж, В.П. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
У статті проаналізовано викладені в юридичній літературі різні думки дослідників про документ як доказ, новації кримінального та кримінального процесуального законодавства та запропоновано уточнення понятійного апарату документа. Конкретизовано поняття документа. Запропоновано в криміналістичному аспекті документ розглядати як матеріальний об’єкт, що містить криміналістично значиму інформацію про подію злочину, інших обставин і фактах, зафіксовану за допомогою письмових знаків, звуків, відображення, в тому числі у вигляді комп’ютерного запису, предмета, за допомогою якого вона фіксується і виготовляється.Розглянуто особливості криміналістичної класифікації як різновиду систематизації криміналістичного наукового знання. На підставі криміналістичної систематизації документів, що відображають фінансово-економічну діяльність суб’єктів підприємництва, розроблена криміналістична класифікація документів, джерел інформації про вчинення економічних злочинів організованими групами, визначені види документів, що відображають і фіксують фінансово-економічні відносини суб’єктів підприємницької діяльності, в яких виділити групи і підгрупи. Основу запропонованої нами криміналістичної класифікації становить шістнадцять видів документів, які характеризуються наявністю зв’язку побудови, зв’язку, яка визначається підставою розподілу і зв’язку обсягу понять. До них відносяться: організаційно-правові; установчі; регламентують; розпорядчі; бухгалтерські (облікові) документи; документи, що відображають фінансову діяльність; документи, що відображають формування фондового ринку цінних паперів; документи, що відображають підставу, порядок і процедуру приватизації державного та комунального майна; документи, що відображають господарську діяльність; документи, що відображають використання бюджетних коштів; договори та інші зобов’язання; документи з обліку кадрів; документи органів державного контролю; документи правоохоронних і правозастосовних органів; електронні документи; документи, що регламентують правила роботи з мобільними засобами зв’язку, обчислювальною технікою, машинними носіями інформації. Ці види документів поділені на групи з урахуванням їх інформаційного змісту.Рекомендується слідчому оглядати і вивчати документи за допомогою фахівця. Правильно організовані консультації з фахівцями створюють умови для вибору вірного напряму слідчої роботи у справі, встановлюють взаємозв’язки з іншими формами використання спеціальних знань, в т. ч. при виборі об’єктів експертизи документальних джерел інформації про вчинення економічного злочину, визначенні завдань ревізорам, підготовки питань експертам.