Участь спеціаліста у проведення окремих слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування злочинів проти довкілля - Одерій, О.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
В статті окреслені напрями реалізації спеціальних знань у сфері екології та акцентується увага, що перелік ситуацій, пов’язаних з їх використанням під час досудового розслідування злочинів проти довкілля занадто об’ємний. Як наслідок цього та залежно від виду екологічних правопорушень, умов, обстановки, особи правопорушника, предмета посягання доводиться, що участь спеціаліста в попередніх дослідженнях дозволяє отримати конкретну криміналістично значущу інформацію. Розглядаються проблеми підготовки матеріалів до експертного дослідження. Для обґрунтованого вибору (визначення виду і кваліфікації) і своєчасного виклику спеціалістів для участі в певній слідчій (розшуковій) дії пропонується, серед іншого, надати правоохоронним органам списки спеціалістів із вказівкою профілю їх діяльності та кваліфікації, службових та домашніх адрес для оперативного залучення останніх до участі у слідчих (розшукових) діях під час розслідування злочинів проти довкілля. На підставі аналізу практики визначено спеціалістів, які найчастіше залучаються до процесу розслідування розглядуваних злочинів та розглянута специфіка їх діяльності. Обґрунтовується необхідність створення пересувних екологічних лабораторій та надаються пропозиції щодо їх обладнання. Задля підвищення ефективності роботи слідчого з розслідування злочинів проти довкілля пропонується розробити спеціальні системи штучного інтелекту – експертні та інформаційно-консультаційні системи.