Криміналістична класифікація злочинних посягань на культурні цінності - Кірізлєєв, С.М. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
У статті розроблено криміналістичну класифікацію протиправних посягань на культурні цінності. Створена тим самим своєрідна система елементів дасть можливість визначити: специфіку криміналістичної характеристики окремих видів розглянутих кримінальних правопорушень; загальні і ситуаційно обумовлені обставини, що підлягають доказуванню; характерні для певних видів слідчі ситуації; рекомендації, щодо здійснення розслідування, з урахуванням специфіки таких ситуацій та характерних для них завдань; напрями, засоби, методи, технології виконання відповідних завдань у послідовній адекватності практичним потребам. Практичне значення розробленої класифікації слугує вказівником необхідності попереднього розпізнавання, а потім і доказування, до якої категорії досліджуваних правопорушень віднести розслідуване діяння, а також виконання інших завдань в процесі доказування в кримінальному провадженні.