Дослідження алгоритмічного кодграббера - Куцо, Г.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
У статті розглянуті питання проведення досліджень високотехнологічного обладнання, зокрема, алгоритмічного кодграбберу.На даний час спостерігається стрімке збільшення кількості злочинів, пов’язаних з крадіжками особливого майна з транспортних засобів або неправомірним заволодінням транспортними засобами. В деяких з випадків правопорушники використовують високотехнологічне обладнання — кодграббери. З метою приховування своїх дій правопорушники використовують кодграббери, доступ до яких захищено паролем, а спосіб управління режимами роботи кодграббера не є відомим експертам.Актуальність цієї статті пов’язана з тим, що в системі Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Службі безпеки України поки відсутня методика проведення досліджень цих пристроїв. В більшості випадків розслідування злочинів, при яких використовувались кодграббери, проводяться без експертного супроводу або експертний супровід надає негативні висновки.Складність розробки методики пов’язана з постійним оновленням програмного забезпечення кодграбберів, їх видової різноманітності, потреби розробки спеціалізованого обладнання.