Дослідження судовою експертизою процедури вилучення земель (на прикладі земель лісогосподарського призначення) - Савчак, В.В. (Криміналістика і судова експертиза, 2016)
Земельна ділянка, яка перебуває у постійному користуванні державного лісогосподарського підприємства, може бути передана фізичній або юридичній особі у власність або користування лише після її вилучення з користування такого підприємства. Непоодинокі випадки, коли землі лісогосподарського призначення, в тому числі землі лісового фонду, передаються у власність громадян як землі запасу, не надані у власність та користування, під сільськогосподарськими угіддями. В результаті таких операцій чисельна кількість земель під лісами просто зникає.Автором досягнуто висновків, що дослідження судовою експертизою з питань землеустрою процедури вилучення земель є доцільним, актуальним, дозволеним (у правовому полі) та закономірним процесом розвитку названого виду судової експертизи.Встановлено, що під час виконання такого виду експертиз безпосередньому дослідженню підлягають:місце розташування досліджуваної території відносно меж населених пунктів;типи угідь, розташованих в межах досліджуваної земельної ділянки;дата вилучення земель;види використання, для яких виконано вилучення земель.