Міжвідомчий Науково-методичний збірник
"Криміналістика і судова експертиза"
ISSN: 0130-2655
PDF Shkurdoda Завантажень: 5, розмiр: 425.6 KB

DOI: https://doi.org/10.33994/kndise.2021.66.57

Шкурдода С.В., Шинкаренко Д.Ю., Пасічник В.В., Король К.П., Посільський О.О.

В статті розглядаються рекомендації по виявленню ізоніазиду в м’ясних продуктах, на прикладі м’ясного фаршу, з використанням фізико-хімічних методів. Дане дослідження не втрачає свою актуальність впродовж багатьох років, в зв’язку з використанням для отруєння безпритульних та домашніх тварин, зокрема собак, в різних областях України, лікарських препаратів від туберкульозу, основним діючим компонентом яких є речовина ізоніазид. В статті наведено метод екстракції ізоніазиду в харчових продуктах м’ясного походження (м’ясний фарш, ковбаса), що імовірно могли чи можуть використовуватись для отруєння домашніх тварин, зокрема собак. Ідентифікація ізоніазиду проводилась методами якісних кольорових реакцій, тонкошарової хроматографії (ТШХ), газової хроматографії з мас-селективним детектором (ГХМС). Отримані результати досліджень дозволяють рекомендувати дану методику для впровадження в експертну практику

Ключові слова: отруєння домашніх тварин, лікарський препарат, ізоніазид, якісні хімічні реакції, тонкошарова хроматографія, газова, хроматомас-спектрометрія, судова експертиза.