Міжвідомчий Науково-методичний збірник
"Криміналістика і судова експертиза"
ISSN: 2786-7072 (Online); ISSN: 2786-7080 (Print)
PDF vypusk_68-540-546 Завантажень: 25, розмiр: 307.1 KB

DOI: https://doi.org/10.33994/kndise.2023.68.54

І. В. Герасименко, О. В. Командиров, Р. М. Пасько, І. М. Чалюк

Проблематика визначення розміру матеріальної шкоди, завданої об’єктам нерухомого майна внаслідок воєнних дій та терористичних актів актуальна для України з 2014 року, проте особливої гостроти проблема набрала з лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення рф на територію України.
Робота по розробці підходів щодо визначення розміру матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії ведеться експертами Київського науководослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України безупинно. Метою даної статті є врегулювання та удосконалення підходу до розрахунку розміру завданої матеріальної шкоди підприємствам та організаціям, нерухоме майно яких будувалось за радянських часів і для обрахування вартості будівництва яких використовуються укрупнені показники відновлювальної вартості (УПВВ).
Запропонований підхід експертного розрахунку розміру завданої матеріальної шкоди містить розрахунок для приведення вартості відновлення об’єкту за одиничними показниками до сучасних умов будівництва, з урахуванням прибутку забудовника та податком на додану вартість.

Ключові слова: збитки підприємств та установ, збройна агресія, матеріальний збиток, ПДВ в будівництві, прибуток забудовника, укрупнені показники відновлювальної вартості.