Міжвідомчий Науково-методичний збірник
"Криміналістика і судова експертиза"
ISSN: 2786-7072 (Online); ISSN: 2786-7080 (Print)
PDF Kataraga67_2 Завантажень: 45, розмiр: 308.1 KB

DOI: https://doi.org/10.33994/kndise.2022.67.54

О. С. Катарага, В. І. Тріфеуцан, А.-М. В. Кишляну

Екологічний дисбаланс у сучасному світі досяг таких розмірів, що порушується баланс між необхідними для життя природними системами та промисловими, технологічними та демографічними потребами людства. Забруднення має значний вплив на здоров’я людей, викликаючи багато захворювань, які також призводять до смертності, особливо в країнах, що розвиваються. Тому контроль забруднення є життєво важливим і має бути на першому місці в списку пріоритетів уряду.

Високі концентрації важких металів негативно впливають не тільки на навколишнє середовище, а й на здоров’я людини. У зв’язку з інтенсивним зростанням і розвитком промисловості, транспорту та хімізації сільського господарства в останні роки значно зросла кількість важких металів антропогенного походження. У цій статті проаналізовано найважливіші забруднювачі довкілля та ефективну співпрацю у вирішенні екологічних проблем.

Через призму екологічної судової експертизи встановлено негативний антропогенний вплив. Проведено дослідження різноманітності забруднюючих речовин за їх природою, концентрацією, тривалістю дії та негативними наслідками на організм людини.

Ключові слова: екологічна судова експертиза, екологічні фактори, забруднювачі, антропогенні фактори, здоров’я населення, міжнародне співробітництво.